• De G7 gaat dit jaar nog 46 miljard euro steun aan Oekraïne uitbetalen door gebruik te maken van de rendementen op bevroren Russische tegoeden.
  • En ook de NAVO gaat de coördinatie van hulp aan Oekraïne naar zich toetrekken door wapens in te zamelen en Oekraïense militairen te trainen.
  • De NAVO liet dit eerder liever aan de lidstaten over, om te voorkomen dat het bondgenootschap zelf in de oorlog zou worden meegetrokken.
  • Lees ook: Zelfs de sterkste tanks zijn in Oekraïne niet meer veilig zonder een kooi die beschermt tegen gevechtsdrones

De G7 heeft een akkoord bereikt over de uitbetaling van 46 miljard euro aan Oekraïne door gebruik te maken van bevroren Russische tegoeden. Kiev krijgt het geld nog dit jaar, maakte G7-lid Frankrijk bekend.

De overeenstemming werd gemeld aan de vooravond van een G7-top in Italië die zich onder meer buigt over verdere steun aan Oekraïne. Eerder had een woordvoerder van de Amerikaanse regering al gezegd dat hij verwacht dat de G7-landen “unaniem” bevroren tegoeden willen inzetten om Oekraïne te helpen.

De G7 wil miljardenleningen voor Oekraïne gaan afsluiten met de rendementen op de bevroren Russische tegoeden als onderpand. De EU wilde eerder het rendement op het vermogen van de Russische centrale bank dat Europa na de invasie van Oekraïne heeft bevroren, rechtstreeks overmaken aan Oekraïne.

Maar Oekraïne heeft er volgens de G7-landen veel meer aan als dat geld als onderpand voor leningen wordt gebruikt. Welke vorm de leningen precies zouden krijgen, is nog onduidelijk.

De G7 is niet de enige intergouvernementele organisatie die coördinatie van de hulp aan Oekraïne overneemt van individuele overheden. Ook de NAVO heeft hiertoe het initiatief genomen.

NAVO gaat wapens inzamelen, nu dreiging voor escalatie is afgenomen

De NAVO neemt binnenkort de leiding over het inzamelen van wapens en het trainen van Oekraïense militairen, verwacht NAVO-chef Jens Stoltenberg. Dat vergemakkelijkt die assistentie en verzekert Oekraïne dat het ook op de lange duur op de NAVO kan blijven rekenen.

De westerse militaire alliantie was aanvankelijk huiverig om de organisatie van de hulp aan Oekraïne naar zich toe te trekken. De NAVO liet dat liever aan de lidstaten over, om te voorkomen dat het bondgenootschap zelf in de oorlog zou worden meegetrokken. Maar dat is veranderd nu de nood van Oekraïne zo mogelijk nog hoger is geworden en de angst voor escalatie is afgenomen.

De defensieministers van de NAVO-landen zullen de plannen volgens Stoltenberg donderdag goedkeuren als ze bijeen zijn op het hoofdkwartier in Brussel. Dat is, samen met langjarige financiële hulp aan Oekraïne, "een sleutelelement" van wat de NAVO het land op de NAVO-top in Washington wil toezeggen.

De ministers praten volgens Stoltenberg ook over strenger optreden tegen Russische "vijandige daden in verschillende NAVO-landen", waaronder "sabotage, geweldsdaden, cyberaanvallen en desinformatie".

LEES OOK: Rusland had een gouden kans om een nieuw front te openen in Oekraïne, maar verkwanselde die, zeggen militaire experts